Tekstin ymmärtäminen

Tehtävä 4: Monivalintatehtävät

Lue teksti ja valitse sen jälkeen oikea vaihtoehto.

Ensimmäiset talviolympialaiset järjestettiin vuonna 1924

Ensimmäiset talviolympialaiset järjestettiin vuonna 1924 Ranskan Chamonix’ssa. Kisat kestivät viikon ja olivat suuri menestys. Siitä lähtien kisat järjestettiin joka neljäs vuosi aina samana vuonna kesäkisojen kanssa. Kolmena ensimmäisenä kertana talvikisat järjestettiin samassa maassa, missä myös kesäkisat pidettiin.


Vuonna 1936 Yhdysvalloissa pidettyjen olympialaisten jälkeen sekä talvi- että kesäkisoihin tuli 12 vuoden tauko. Syynä oli vuonna 1939 syttynyt maailmansota, jolloin kisoja ei voitu järjestää.


Rauhan tultua järjestyksessä neljännet talviolympialaiset järjestettiin Sveitsissä Sankt Morizissa vuonna 1948. Tällöin talvi- ja kesäolympialaisia ei enää pidetty samassa maassa, vaan kesäolympialaiset pidettiin Lontoossa.


Oslon talviolympialaiset vuonna 1952 olivat ensimmäiset talvikisat, jotka järjestettiin suurkaupungissa ja isäntämaan pääkaupungissa. Oslo oli jo silloin huomattava talviurheilukeskus. Sen urheilupaikat kuten Holmenkollen hyppyrimäkineen ja Bislettin stadion olivat urheilijoille tuttuja aikaisemmilta vuosilta.


Suomi nousi Oslon kisoissa hiihtomaailman huipulle. Suomalaishiihtäjät saavuttivat Holmenkollenin laduilla kahdeksan mitalia kymmenestä. Veikko Hakulinen voitti 50 km kilvan kuuluisalla ajalla 3.33.33. Sen sijaan jääkiekossa Suomi ei vielä tuolloin pärjännyt.


Ensimmäiset televisioidut talviolympialaiset pidettiin vuonna 1956 Italian Cortina d’Ampezzossa. Siitä lähtien vuoteen 1988 asti kesä- ja talviolympialaiset pidettiin eri maanosissa. Vuonna 1986 Kansainvälinen Olympiakomitea päätti, että talvi- ja kesäolympialaiset järjestetään eri vuosina.


Suomi on osallistunut kaikkiin järjestettyihin talviolympialaisiin. Ensimmäisen kerran Suomi jäi kymmenen parhaan maan ulkopuolelle Sapporossa 1972. Tämä oli myös ensimmäinen kerta kun Suomi jäi talviolympialaisissa ilman kultamitalia. Myöhemmin näin on tapahtunut kahdesti, Lillehammerissa 1994 ja Torinossa 2006.


Eniten mitaleja yksissä kisoissa Suomi saavutti Sarajevon talviolympialaisissa vuonna 1984. Suomen saalis oli tuolloin 13 mitalia. Niistä kolme voitti Marja-Liisa Kirvesniemi 5, 10 ja 20 kilometrin hiihdoissa.


Suomen suurin kultamitalimäärä yksissä kisoissa on neljä. Tähän on päästy neljissä kisoissa. Toni Niemisestä tuli Albertvillessä vuonna 1992 talviolympialaisten historian nuorin miespuolinen kultamitalisti. Kuusitoistavuotias Nieminen saavutti kultaa suurmäessä ja joukkuemäessä sekä pronssia normaalimäessä.


Lähde: Selkouutiset 2; 19.1.2010